Grecja

Gastronomia. Grecka kuchnia jest prosta i zdrowa. Większość restauracji w Grecji pracuje na tej samej palecie kulinarnej, ale niektóre potrafią tworzyć oryginalne i niepowtarzalne dzieła o subtelnych odcieniach smakowych. Greckie restauracje znane są jako tawerna lub estiatorio, podczas gdy grill nazywa się psistaria. Śniadanie składa się z chleba a także potrawy z sera, zwanej tiropita lub pieczywa z marmeladą lub ineli (miodem), którym zwykle towarzyszy filiżanka kawy, przy czym elliniko jest kawą parzoną w sposób turecki a frappe jest mrożonym napojem z pianką. Lunch jest głównym posiłkiem w ciągu dnia i jest spożywany od południa do późnych godzin popołudniowych. Posiłek wieczorny zwykle wiąże się z życiem towarzyskim i spędzaniem czasu wolnego. Jest on spożywany dość późno, bo między 20.00-21.00, a w lecie, w dużych miastach nawet między 23.00 a 1.00 w nocy.

W greckich restauracjach żywność dzieli się na dwie kategorie: magiremeno oznacza potrawy gotowane, smażone na tłuszczu, pieczone i duszone, natomiast tis oras oznacza mięso smażone na grillu. Do tej kategorii zalicza się moskari czyli cielęcina z grilla, arni – jagnię lub kotopoulo czyli kurczak. Mięsa zwykle serwowane są z tiganites patates, co oznacza frytki, rizi czyli ryżem, lub fasolia – fasolą. Do popularnych dań typu magiremeno zalicza się mousaka czyli drobno posiekane mięso z bakłażanem, wymieszane z serem i sosem pomidorowym, pastitsio, danie przypominające lasagnę, składające się z grubego makaronu, pokrytego ciężkim sosem na bazie śmietany, yemitsa czyli nadziewane pomidory i papryka. Dolmadhes jest to potrawa sporządzona z mielonego mięsa z ryżem, zawiniętego w liście winorośli, zaś youvrelakia to mięsne kulki polane sosem jajeczno-cytrynowym. Należy koniecznie zamówić souvlaki czyli nabijane na szpikulec kawałki mięsa, zwykle jagnięcego lub wieprzowego. Souvlaki pita znana jako „tanie danie dla mas”, które tworzy pita wypełniona mięsem i nadzieniem. Gyros jest także odmianą fast food w greckim wydaniu i jest powszechnie serwowany na stoiskach ulicznych. Do ulubionych przez Greków przekąsek należy kombinacja ouzo zmezes czyli kawałkami sera, kiełbasy, pieczywa i ośmiornicy. Ouzo jest to wódka z anyżkiem, który nadaje jej niepowtarzalny smak. Niektórzy popijają ją jako aperitif, przez całe popołudnie, podczas gdy inni piją ją po obiedzie jako likier. Zmieszana z wodą robi się słodka i biała jak mleko, ale nie zbija z nóg.
Grecja słynie ze sztuki produkcji wina i każdy region ma swoją specjalność w tej dziedzinie. Dawno temu Grecy zauważyli, że wino przechowywane w bukłakach z koziej skóry, pieczętowanych smołą sosnową nabiera świeżego, aromatycznego smaku. Wyciagnięto stąd wniosek, że to żywica sosnowa dodawana do wina w procesie fermentacji poprawia jego smak. Tak otrzymane wino nazwane zostało retsina. Retsina pojawia się w trzech odmianach: białej, różowej i czerwonej, zwanej kokkineli.

You May Also Like