Bułgaria

Komunikacja. W biurach podróży i w niektórych kurortach turystycznych często można porozumieć się po angielsku, lecz w terenie możesz polegać tylko na swojej znajomości bułgarskiego. Transliteracja bułgarska podobna jest do rosyjskiej, poza następującymi wyjątkami: x to h, w to szt, a b wymawiane jak bardzo krótkie, akcentowane y albo nie wymawiane wcale. Pamiętaj, że gdy Bułgarzy kręcą głową oznacza to „tak”, zaś gdy nią potrząsają, oznacza to „nie”. Należy mieć także świadomość, że wiele nazw ulic zostanie zmienionych, w miarę jak kraj coraz bardziej będzie się oddalał od swojej komunistycznej przeszłości, dlatego postaraj się znaleźć najbardziej aktualną mapę.

Gastronomia. Żywność w kioskach oferujących małą gastronomię jest tania. W kioskach kupić można: kebabczeta (małe hamburgery w kształcie kiełbasek), kanapki z salami, pizza, banitsa (paszteciki nadziewane serem), a także zwijańce. Warzywa i owoce sprzedawane są w płod-zelenczuk, pazar, jak i na ulicy. W czynnych całą dobę mini marketach kupisz ser, chleb, mleko i różnego rodzaju zakąski. Latem błogosławieństwem Bułgarii są przepyszne owoce, zwłaszcza pomidory i brzoskwinie. Spróbuj szopskiej sałatki, przepysznej sałatki z pomidorów, papryki, ogórków, cebuli i sera owczego. Gjuwecz to potrawa przyrządzona z mięsa, cebuli, papryki, pomidorów i innych warzyw. Warto także spróbować tarator podawanej na zimno zupy zrobionej z jogurtu, ogórka i czosnku. Poza tymi wspaniałościami, bułgarska kuchnia obejmuje także wiele potraw mięsnych. Godna polecenia jest kawiarnia, danie mięsne z dużą ilością cebuli i czasami także z dodatkiem jajka. Jest także wiele dań przyrządzonych z różnych organów zwierzęcych, takich jak mozik, czy ezik. Bułgarzy słyną ze swoich serów i jogurtów.
Dobrze wymieszany airan (jogurt z wodą i kostkami lodu) i boza (takie same składniki jak piwo lecz bardziej gęste i o słodkim smaku) to popularne krajowe napoje, doskonałe do śniadania. Bułgaria eksportuje wodę mineralną, a miasta i wioski usiane są fontannami i ulicznymi kranikami. Nie wahaj się nabrać wody do butelki, by się nieco orzeźwić. Wyborne czerwone i białe wina produkuje się w wielu regionach. Mełnik słynie z czerwonego wina (południowy wschód), a na obszarach wokół dawnych stolic północnych i północno-wschodnich prowincji wytwarzają znakomite białe wina.

You May Also Like